Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen werken op basis van het fotovoltaïsche effect, wat betekent dat ze zonlicht omzetten in elektriciteit. Op deze pagina een stapsgewijze uitleg van hoe zonnepanelen functioneren:

Stappenplan
Hoe werken zonnepanelen?
1. Fotovoltaïsche (PV) Cellen:
Een zonnepaneel bestaat uit fotovoltaïsche cellen, ook wel zonnecellen genoemd, meestal gemaakt van silicium. Silicium is een halfgeleidend materiaal dat elektronen kan vrijmaken wanneer het wordt blootgesteld aan fotonen (lichtdeeltjes).
2. Absorptie van Zonlicht:
Als zonlicht op het oppervlak van het zonnepaneel valt, wordt het geabsorbeerd door de zonnecellen. De energie van het zonlicht ‘stoot’ elektronen los in de siliciumatomen van de cellen.
3. Generatie van Gelijkstroom (DC)
Wanneer elektronen worden vrijgemaakt, ontstaat er een elektrische stroom. Deze stroom is aanvankelijk gelijkstroom (DC), wat betekent dat de elektronen in één richting bewegen.
4. Omvormer: Conversie naar Wisselstroom (AC):
De meeste huishoudelijke apparaten gebruiken wisselstroom (AC). Om de opgewekte elektriciteit bruikbaar te maken voor huishoudelijke toepassingen, wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom door een omvormer, die zich meestal in de buurt van de zonnepanelen bevindt.
5. Gebruik in het Huishouden:
De resulterende wisselstroom kan nu direct worden gebruikt om elektrische apparaten in huis van stroom te voorzien. Als de zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan nodig is, kan het overschot worden teruggevoerd naar het elektriciteitsnet of opgeslagen in batterijen voor later gebruik.
Het hele proces is gebaseerd op de eigenschappen van halfgeleidermaterialen, die de basis vormen van de fotovoltaïsche technologie. Deze duurzame manier van energieopwekking draagt bij aan het verminderen van de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen en helpt de ecologische voetafdruk te verkleinen.